Soulbrothers

Alle Soulbrothers van Amsterdam en omstreken hadden zich verzameld in de Rabo-zaal van de Melkweg. James Brown alias Mr.Dynamite, maakte zijn opwachting op het IDFA 2014. Het was een meeslepende performance op het witte doek.
Tijdens de docu kwam ik er achter hoeveel James en ik eigenlijk gemeen hebben. De soepele dansmoves, de soul en de energieke performance on stage. Ik moet ook regelmatig voor mijn eigen bestwil door mijn ‘Cape man’ vrienden, van het podium gehaald worden.
Maar daar houdt de gelijkenis wel op. Nog net niet toe aan mijn vierde huwelijk, behandel vrouwen over het algemeen met respect, vertoon (nog) geen narcistische trekjes en own nog geen private jet met alle albumtracks geschilderd op de vleugel.  
Zijn verre van onbezorgde jeugd heeft James getekend voor de rest van zijn leven; Trust no one, but yourself. Zijn R&B band the Famous Flames had een haat-liefde verhouding met Soul Brother no.1. Bij iedere valse noot werd via vrolijke handgebaren steevast x dollar van hun, toch al niet riante, pay ingehouden.
Tegen de achtergrond van de civil rights movement in de VS werd well dressed James Brown en the Famous Flames BIG. Niet alleen bij de zwarte bevolking, maar ook bij de Yankees. Hij werd uitgenodigd in de ‘blanke’ Ed Sullivan show, maar kwam alleen als hij zijn eigen band kon meenemen, want de huisband had ‘no soul’. Hij was black, maar bovenal proud.
Na een twee uur durend Soulcollege had ik inmiddels wel zin gekregen om mijn James Brown moves te laten zien on stage. Tot mijn grote teleurstelling was er geen after party in de Melkweg. Dit gemis werd echter ruimschoots goed gemaakt door een unaniem belachelijk succesvol optreden aan de bar in de Stadsschouwburg.


Ab+