Brainpower; less is more

Vrijdag 29 juli 2019. Een spannende dag om twee redenen. De dag dat we op vakantie naar Scandinavië gingen. Zijn de vooroordelen waar? Saai, alleen maar eenzame meren en eindeloze bossen, slecht weer, geen leuke pittoreske dorpjes, is Pippi echt zo vrijgevochten, is de drank werkelijk zo duur?

Maar ook de dag van mijn 2-jarige Ziektewet beoordeling door het UWV. Best een beetje spannend. Ik werd door de, met pensioen gaande, UWV arts onderworpen aan een kruisverhoor omtrent mijn beperkingen, maar ook mijn mogelijkheden. Sommige vragen raakten me emotioneel omdat ik me op dat moment realiseerde dat ik toch een jasje heb uitgedaan. En veel beter wordt het na twee jaar - vrees ik - ook niet. Mijn vermoeidheid, aandachtsspanne, pijnlijke bil en fysieke instabiliteit zijn mijn grootste obstakels. Gelukkig was mijn energieniveau vrij hoog. Met de juiste dosering nu, nog best oké.
Ik doe wat vrijwilligerswerk bij groene toeristenorganisatie 'Green Destinations' en maak eigenzinnige content - interviews en nieuwsbrief - voor Vrienden voor het Singelpark. Ik vermaak me goed met deze tien uur per week, maar echt werk kun je het nauwelijks noemen. Het communicatiewerk is creatief en leuk, maar kent weinig tot geen druk.

De arts was begripvol - maar dat leek de eerste UWV arts ook die mij doodleuk in eerste instantie voor 95% goedkeurde. Ik ben sowieso blij dat er de afgelopen twee jaar een vangnet is geweest. Het is nu afwachten wat de uiteindelijke beslissing wordt. Aan de ene kant niet geweldig om (deels) afgekeurd te worden. Aan de andere kant heb je wel een (kleine) financiële basis om op terug te vallen. Gelukkig kan mijn vrouw zelf de dure kapper betalen. Maar willen we straks wat extra's willen doen dan is een deeltijdbaan van harte welkom. Met het schrijversvak valt (nog) geen droog brood te verdienen ondanks de maandelijkse, veel geroemde, Brainpower columns in magazine 50vitaalPlus.
In een snel veranderende wereld  - klimaat, globalisering, technologie en cans vs. cannots - zal ik mee moeten bewegen op de golven zonder mijn eigen ik en vrijheid te verliezen en te luisteren naar mijn lichaam.
Less is more wordt meer en meer - al dan niet gedwongen - mijn tweede natuur. Gelukkig leef ik niet op grote voet, heb ik geen dure kapper en geniet ik van kleine dingen. Ik ben reuze benieuwd langs welke nieuwe wegen mijn zoektocht zal gaan, I am ready to jump!

Ab+