Imola Bike Racing

Het plaatsje Imola in Italië was het nieuwe decor voor het WK wielrennen 2020. Imola, normaal gesproken het thuis van Ferrari en ronkende motoren was dit weekend het middelpunt van de internationale wielersport. Het Zwitserse Aigle was door het coronavirus afgevallen. Imola had in no time een uitdagend parcours samengesteld.

Bij de vrouwen won Anna van Breggen de individuele tijdrit. Na een aantal tweede plekken eindigde ze nu op het hoogste podium bij de tijdrit discipline. We zullen nooit weten of ze eerste was geworden als de topfavoriet, de Amerikaanse Dygert - overtuigend winnaar in 2019 - niet uit de bocht was gevlogen. Ze dacht de bocht in de lighouding te nemen, maar niets bleek minder waar. Ze vloog over de vangrail een paar meter naar beneden terwijl ze in pole position lag voor het goud. Wel op geheel eigen kracht won de 30-jarige van der Breggen overtuigend de wegwedstrijd. In de voorlaatste ronde van het bergachtig parcours loste ze iedereen op een klimmetje inclusief van Vleuten, wereldkampioene van vorig jaar in Harrogate. Het hoogtepunt van de saaie wegwedstrijd, die zoals de laatste jaren door de  Nederlandse vrouwen werd gedomineerd, kwam van de hand van een Italiaanse cameraman. Hij maakte - vanuit de heli - het wonderschone shot van een ontketende Anna van der Breggen op een bergrug met op de achtergrond de Appenijnen.

Waar blijven de jonge talenten zoals bij de heren?

Bij de mannen was de 24-jarige Italiaanse hardrijder Filippo Ganna de beste op het vlakke tijdrit parcours. Op de grote plaat won hij voor Italië het eerste WK-goud op het onderdeel tijdrijden. Met tandje 58 voor en 11 achter vloog hij over het parcours.  Wout van Aert - de alleskunner - won zilver. Rohan Dennis - inmiddels rijdend voor Ineos - kon het als tweevoudig winnaar niet waarmaken. Net als Tom Dumoulin die nog net in de top tien eindigde.

In de wegwedstrijd voor de mannen opende de Belgen 50 kilometer voor de finish de koers. Ook op een zwaar klimparcours ging hun veelgeprezen kopman van Aert voor goud. Op de voorlaatste steile Gillisterna klim met ruim 200 kilometer in de benen ging Pogacar op de pedalen staan. De Belgen bleven rustig en hielden Poga op schootsafstand. Het was uiteindelijk Dumoulin die op de voorlaatste klim Poga terug pakt. Poga en Dumoulin worden echter snel ingerekend.

Op de laatste en negende (!) beklimming van de Gillesterna kon Alaphilippe zich niet meer inhouden. Kiatkowski, Fuglsang, Hirschi, Roglic en van Aert kunnen zijn wiel niet houden. In de daaropvolgende afdaling kwamen de achtervolgers samen. Aanvankelijk deed iedereen mee in de achtervolging maar langzaam groeide het besef dat van Aert meenemen naar de finish zelfmoord is. De Belg moet mede hierdoor zelf het vuile werk opknappen om Alaphilippe bij te halen. Tevergeefs. Springveer Alaphilippe werd wereldkampioen op het racecircuit van Imola. Na 23 jaar eindelijk weer eens een Franse kampioen. Wij moeten nog minimaal een jaar wachten.