Red Bull Leiden Singel race

Zoals ieder begin van het jaar was mijn Volvo gepimpt voor de Red Bull Leiden Singel race. Met een zestal opgeblazen Volvo's scheuren we jaarlijks vier rondjes over de Leidse Singel. Ik had met mijn Volvo XC70 Twin Turbo All Terrain een goede trainingsweek achter de rug in de woestijn van Peru, het terrein van Parijs-Dakar in 2019. Voor Jan Lul blijkt achteraf. Bij het mountainbiken in Meyendel (Wassenaar) brak ik mijn spaakbeen bij het afstappen (?!). Ik verloor op onnavolgbare wijze mijn evenwicht en maakte een rare draai met mijn linkerenkel. In 2021 moet dit toch anders kunnen..Vier weken in het gips was het resultaat. Met 160 kilometer over de Leidse Singels blazen zat er ff niet in.  Daardoor kan ik mijn glansrijk gewonnen titel van vorig jaar dus helaas niet verdedigen. Door de corona maatregelen wordt dit jaar de iconische Leiden Singel race overigens zonder publiek verreden. Er is wel een Red Bull  livestream waar ik het commentaar van de race zal verzorgen. Supporters kunnen de livestream gratis volgen. 

Gelukkig hoefde ik mij niet te vervelen. Begin januari brengt RTL7 de loodzware rally Parijs-Dakar de huiskamers in. Waarom de rally nog steeds Parijs-Dakar heet mag Joost weten, want de wereldberoemde rally wordt al tientallen jaren elders verreden. Dit jaar is - of all places - Saudi-Arabië het decor. De misdadige reputatie was blijkbaar geen showstopper voor de organisatie. De oliedollars blijken eens te meer belangrijker dan de mensenrechten. Aan het bewind mogen dan een paar idioten in jurken staan, het indrukwekkende landschap leent zich uitstekend voor een racepartijtje in een grote zandbak. Prachtige duinen, maanachtige rotspartijen, hoge kliffen en onmetelijke woestijnvlaktes vormen het gevarieerde en uitdagende parcours. Heerlijk om vanaf de bank de gemotoriseerde voertuigen te volgen die met een duizelingwekkende snelheid door de adembenemende natuur van Saudi-Arabië scheuren. Net als in de Tour de France zijn de beelden vanuit de lucht spectaculair. 

Achter het stuur van de monsterlijke opgeblazen rally auto's de usual suspects, Mr. Dakar Peterhansel en Sainz in de fabrieks-Mini en Al-Attiyah uit Qatar in de Toyota. Ook de Nederlander ten Brinke in de Toyota was wederom van de partij. Hij vloog in etappe 3 direkt een paar keer over de kop met op het eerste oog weinig schade. De rete commerciële olijke tweeling Conorel in 'The Beast' zijn natuurlijk ook aanwezig. Ze zijn zoals altijd drukker met onbeduidende randzaken dan als eerste over de finish komen. 

Mijn vrouw heeft bedankt om mijn plaats in te nemen bij de Red Bull Leiden Singel race. 25 januari heb ik in mijn papieren agenda annex dagboek omcirkeld, dan mag het gips eraf. De Volvo XC70 Twin Turbo All Terrain kan niet wachten om weer eens flink op zijn staart te worden getrapt. 

Ab+