Mancave

Jeremy Clarkson zeikt met een flinke dosis Britse humor de net gekochte vijfdehandse truck van Top Gear maat May af. May heeft een 'van' in plaats van een truck gekocht. Met een hijskraan, dat wel. May neemt op zijn beurt de kanariegele Isuzu truck van Clarkson op de hak. Als Hammond op zijn beurt aan komt rijden met zijn afzichtelijke truck voor 2000 pond schieten beide presentatoren in de lach. Het Top Gear trio maakt een roadtrip met hun afgetrapte trucks van Birma naar Thailand (!) en moeten over een zelf gebouwde brug over de river Kwai rijden. De helden voltooien uiteindelijk de 'Long distance lorry driving' aflevering door het, prachtig in beeld genomen en onherbergzame, Birma. Clarkson haalt - zoals altijd - het bloed onder de nagels van zijn maten vandaan, maar het trio slaagt erin, na veel bizarre avonturen, eigenhandig een brug te bouwen en hun loodzware trucks erover heen te loodsen. Half liggend in mijn mancave op zolder geniet ik van bovenstaand avontuur van het Top Gear trio. En dan heb ik het niet eens over de vele close races waarin Clarkson in een supercar het opneemt tegen May/Hammond in het openbaar vervoer. Quess who wins? Topgear, een stel ondeugende schooljongens verzot op cars. 


Mijn mancave is een plek waar ik ongestoord kan mijmeren, muziek of podcastje luisteren, schrijven en tv kan kijken. Even weg van de hectiek van het gezinsleven.

Echter na het geanimeerde avondeten - met liefde door mij bereid - vlieg ik steevast naar mijn mancave boven op zolder, net op tijd voor het Sportjournaal. Dit doe ik eigenlijk na mijn herseninfarct omdat mijn dag qua energielevel er wel op zit. Dat ik daarbij een Hollandse hit klassieker op Spotify - favoriete muziek van mijn vrouw en zoon - ontloop is overigens mooi meegenomen. 

Ik gun iedereen een mancave. Al was het maar alleen om ongestoord de vele hilarische afleveringen van Top Gear via Spike te bekijken. Het tv-programma BinnensteBuiten zorgt voor de dagelijkse portie inspiratie binnen en buiten. Menig recept van Ramon is bij ons op tafel gekomen. Ook Salvage Hunters op Discovery waar Drew Pritchard op zoek gaat kriskras door de UK naar vintage spullen is een favoriet. Misschien scoor ik zelf ooit een Pirate Easy Chair van Rykken bij de kringloopwinkel op de hoek. Netflix is voor mij nog onontgonnen gebied al heb ik wel met veel plezier 'The Queen's Gambit' gezien. Ik heb niks met geweld en crimi's. Deze lijken wel harder binnen te komen dan voorheen. Met talkshows kijken ben ik helemaal gestopt, same old song.. De rest van de familie thuis - vrouw en zoon - zweert bij Chateau Meiland, crimi's en alle garbage van RTL 4. Op zich niet zo gek dus dat ik ook om deze reden mijn toevlucht zoek naar de mancave. Alleen voor 'Ik vertrek' kruip ik uit mijn mancave om gezamenlijk, met een knoop in onze maag, te kijken naar zoveel onkunde. Er loopt overigens nog een rechtszaak tegen Ziggo Sport - direct bewijs is misschien te dun - die mij heeft beroofd van een rijk gezinsleven. Ook de mannen van Veronica Inside komen nog aan de beurt. 

Voor mijn 55e verjaardag in april kreeg ik een kleine makeover van mijn mancave van mijn zoon. Mijn oude vinyl platen van onder andere de Simple Minds en Depeche Mode had hij op één van de muren geplakt. Een plant zorgde voor de finishing touch. Voor de rest is de mancave een bonte verzameling van relikwieën uit mijn jonge leven..een gejat Rock Werchter bord, iconische jaren '80 platenhoezen aan de muur, een imposante beker verzameling uit mijn voetbalcarrière, de nummerplaat van mijn favoriete Volvo 850, de Supperclub dance CD's, een gestolen Bowling kegel uit mijn HEAO-periode, het eerste MTB Specialized S-Works frame met achtervering van oud-werkgever Specialized, mijn eerste shining iPod, mijn verlaten Spinningfiets, onze plastic trouwringen, een Münchener bier pul uit mijn Compaq-HP periode, een geroofd ornament van een herenhuis aan de Leidse Singel en vele wieler souvenirs. 

Mijn vrouw Ing vraagt zich steeds meer af of ik het niet gewoon lekker vind om naar boven te gaan waarbij mijn verminderde energieniveau een bijrol speelt. Met deze bombshell vanuit mijn mancave eindig ik deze column.

Ab+