Egmondse zandbak

Van het zand in de onmetelijke Saudische Empty Quarter tijdens de Parijs-Dakar rally was het een kleine stap naar het zand van Egmond. 

Twee maanden in het jaar wordt de wielerdiscipline Beachracen beoefend. Naast het wegracen en het mountainbiken is dit een geweldige discipline. Zeker bij een ondergaand zonnetje, een verdwaalde zeehond en de sierlijke strandlopertjes. Wel is het zaak om speciale brede slicks te monteren en de getijden te checken voordat je een Beachracer onder je kont schuift. Ik heb deze prachtige discipline al enkele jaren omarmd. In 2017 gaf ik op het Noordwijkse strand de aanzet tot de schitterende carrière van de latere Giro-winnaar Dumoulin.  


Mijn oude vertrouwde Cube die naar de klote was geholpen door het zeezout - of gebrek aan onderhoud zoals je wilt - had ik eind 2023 ingeruild voor een ‘nieuwe’ Cube Beachracer. Om extra gesoigneerd voor de dag te komen had ik met succes enkele gele fluorescerende accenten van de Cube zwart gespoten. Met het nieuwe witte stuurlint en witte zadel zag de zwart/grijze Cube er fantastisch uit. En qua handling nog een lekker fietsje ook.

Op 13 januari stond de hoogmis onder de Beachraces op het programma, de GP Egmond-Pier-Egmond. De start was op de Champs Elysée van Egmond aan Zee waar duizenden rijders zich hadden verzameld voor de 32 kilometer lange strandrace. Niet direct een afstand waar ik bang van werd.

Als pinguïns in Planet Earth III doken we met duizenden het strand op. Iedere Beachracer op zoek naar het ideale spoor. Vele eindigden voorover in het zand. Ik sprong behendig van de fiets om even verderop weer op de Cube te springen. Op de heenweg naar Velsen - Noord hadden we lichtjes de wind mee. Ik had een goede waaier gevonden waar we lekker ronddraaiden. Ik voelde dat ik goede benen had. Ik overdreef het misschien een beetje toen ik halverwege in Castricum wat handjes gaf aan het uitzinnige publiek. Op de terugweg naar Egmond voelde ik dat er nog genoeg in de tank zat om van waaier naar waaier te springen. Heerlijk gevoel om nog zoveel  Beachracers in te halen. Laat starten - thx to een bliksembezoek aan vriend  Werff in Assendelft - heeft ook zijn voordelen. Werff, een lekkere schaatser maar wel 100 kilo +, was overigens door het ijs gezakt, gelukkig zonder erg. 

Ik wist de beachrace uiteindelijk af te raffelen in 1u46min. Net wat langzamer dan de winnaar en Alpecin-Deceuninck-prof  Ramon Sinkeldam…Over twee weken het volgende strandfeestje in Scheveningen. 

Ab+