Marilyn II

Iedere ochtend stap ik in Leiden op mijn mountainbike om naar mijn werk in Hazerswoude te fietsen. Via de Watergeuzenstraat, Herenstraat, door de Professorenwijk, over het spoor naar het Cronesteynpark. Dauw op de sloten en een waterig zonnetje aan de hemel. Terwijl ik langs raas laten fazanten, ooievaars en ander exotisch Neerlands gevogelte zich voorzichtig zien.
Onder de A4 door vervolg ik mijn dagelijkse weg door een smal koeienveldje, ingeklemd tussen het spoor en de N11. Daar staan normaliter ‘mijn’ vier koeien. Drie mooi getekende zwartbonte en één roodbonte koe. Ik had ze allemaal een naam gegeven. Brigitte, Merkel, Madonna en Marilyn II. Ik knuffelde regelmatig met Marilyn II. Maar sinds eind vorig jaar waren ze ineens verdwenen. Zelfs de ganzen, doorgaans waakzaam, hadden niets gemerkt. Uitgebreid sporenonderzoek ter plekke had niets opgeleverd. Ook navraag bij de waterhoen, reiger en de vos liepen op niets uit. Ik begon mij zo langzamerhand toch echt zorgen te maken.   
Maanden later, eind Maart, had ik mij aangemeld bij Koe Alert. Een soort Amber Alert, maar dan voor koeien. Na maanden op stal krijgen de koeien eindelijk hun vrijheid terug. Voor een stedeling als ik is dat een jaarlijks groen hoogtepuntje.  Voor koeien is het aanleiding, na een maandenlange gevangenschap, om vreugdesprongetjes in een bloemrijke wei te maken.
We waren niet de enige stedelingen die op dit mega boeren-event  waren afgekomen. De boerenticket-box was dagenlang overbelast. Biologische boer Corneel (ik mag Corneel zeggen) had een heuse tribune gebouwd van een hooiwagen en de boerin kwam langs met bio-bier en blokjes belegen 30+ kaas. De koeien stonden als gespannen elfstedentocht schaatsers achter de hekken, wachtend om vrijgelaten te worden. Mijn oog viel plots op een aantrekkelijke roodbonte koe. Ze leek verdomd veel op Marilyn II. Ze herkende me en loeide luidkeels. Verderop stonden mijn andere vriendinnen. We gaven elkaar een dikke knuffel. Kort daarna huppelden ze in een heerlijk lentezonnetje hun welverdiende vrijheid tegemoet.  Ik zal ze gaan missen.


Ab+