Vrijmarkt 2018

De zon was net op toen de wekker ging. WTF. Het was 6.30u en ik drukte de wekker op snooze. Wat voor dag is het vandaag? Oh ja, Koningsdag. Willy is jarig. Al jaren zoek ik met mijn zoon - en dochter mocht ze tijd en zin hebben - een illegaal plekje op de Leidse vrijmarkt. Ik had dit jaar besloten - gezien het digitale tijdperk - mijn rijke LP en CD collectie voor een  grijpstuiver aan te bieden. LP's met grote emotionele waarde overigens wel achter gehouden. De digitale revolutie had zelfs mij bereikt - Spotify gebruik ik dagelijks. 

Wat leesboeken, (paardrij) kleding, twee Miro posters en mijn oude Specialzed fiets completeerden ons  Koningsdagaanbod. Behangen met oranje accessoires ( zonnebril, shirt en strik) stalden we onze buit uit op onze vertrouwde illegale plek aan het begin van de Breestraat. Ik had mijn 'Speed your love'  maxi-single van de Simple Minds nog niet neergelegd of we werden vriendelijk doch dringend verzocht deze plek te verlaten. Op praktisch datzelfde moment werd mijn zoon - zonder veel woorden - in een busje gestopt. Ik bleef verbouwereerd achter. Voor het stadhuis werd hij er hardhandig weer uitgegooid. Daar mochten we blijkbaar wel staan. Op zich een mooie plek onder de trappen van het historische stadhuis van Leiden maar onze plek was het niet. De sale van mijn muzikale collectie maakte veel goed. Het zorgde voor vele geanimeerde gesprekken over de muziek in de jaren '80 en dat de sound van een langspeelplaat nog steeds de digitale versie overstijgt. Het gebruikersgemak is van ondergeschikt belang. De beleving is nog altijd geweldig. Net als Koningsdag. Lang leve de koning.

Ab+