Value above Volume

Nog niet helemaal wakker stap ik op mijn ATB richting station Lammenschans in Leiden.  Op het perron tref ik een bont gezelschap van Leidenaars  Van dames in mintgroene mantelpakjes tot fat ladies in witte leggings. Ik neem plaats op een bankje naast een meisje met geverfd piekhaar. Ze zat weggedoken in haar smartphone - ver weg van de real world. In haar vale spijkerbroek zaten grote gaten en ze droeg korte zwarte sokjes in haar Nikies. Even verderop staat een man met verward haar gekleed in een slordig maar chique driedelig blauw pak. Hij kijkt angstig om zich heen alsof hij achterna gezeten wordt. 

De trein is op tijd en ik zoek in de rijrichting een plaatsje bij het raam. Even later trekt het groene landschap met 120 km aan mij voorbij. Bus 15 - op groen gas - brengt me uiteindelijk op mijn Green Destination; De Lindenberg in Nijmegen. Daar vindt het Global Green Destinations event plaats. Het doel is to create better places together. Het massatoerisme en de macht van (food) multinationals moet worden teruggedrongen ten faveure van duurzaam small scale toerisme waar locals een grote rol spelen. Value above volume.
De weinig tot de verbeelding sprekende vice-burgemeester van Nijmegen - naam is me om die reden ontschoten - opent in gebrekkig engels het groene duurzame bal. Mijn ‘werkgever’ Green Destinations stretched nog eens het belang om alle stakeholders - o.a. gemeente, locals en business bij duurzaam toerisme te betrekken. Airbnb is daarbij het lichtend voorbeeld hoe het niet moet.

Na de veganistische lunch - opvallend lekker - passeren tientallen workshops van Guyana tot Taiwan de groene revu. Het hoogtepunt wordt gevormd door de uitreiking van de verschillende Green Destinations awards tijdens de drukst bezochte workshop van de dag ‘Networking en Drinks’. Goeree-Overflakee was de gelukkige. De Zeeuwen lieten zich vast vollopen met duurzame biertjes om hun Platinum award te vieren. Ik had inmiddels het groene podium verlaten en was duurzaam - wandelend - vertrokken naar Nijmegen centraal.

Ab+