Bemeler canyon

De Amstel Gold Race zou dit jaar zonder publiek verreden worden in verband met de coronamaatregelen. Het parcours werd hermetisch afgesloten voor publiek. Dat zullen we nog wel eens zien was mijn eerste gedachte als groot wielerfan. Ik had tot dan toe keurig de coronaregels van de overheid nageleefd hoor.  Sterker nog, het doorbreken van drie schillen (!) roadblocks werd een uitdaging die ik wel durfde aan te gaan. Een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid is mij dan ook niet vreemd. Daarnaast is de liefde voor de koers niet te stoppen. En passant een goede gelegenheid om de familiebanden met mijn zus in het Limburgse Cadier en Keer weer aan te halen. 

De wielerhelden moesten 12 ronden van 16,9 kilometer afleggen op het afgesloten parcours waarin onder andere de beklimming van de Bemelerberg. Ik gooide zaterdagochtend mijn ATB achterin de Volvo en ik vertrok op de cruise control - 1 op 16! - richting Zuid-Limburg. Mijn zus had voor de lunch een lekker taartje en roomboter kadetjes gehaald. Na de lunch  ging ik volgevreten op zoek naar mijn Hotelletje 'Valkennest' in Oud-Valkenburg. Dankzij de noodzakelijke beautysleep op de hotelkamer vloog ik over de Limburgse kuitenbijters - onder andere de Keutenberg en de Eyserbosweg - om mij vervolgens te laven aan een oversized  Wienerschnitzel en patat. 

Om 8.30u de volgende ochtend werd ik gewekt door het papier gekraak van mijn ontbijtje-to-go dat voor de kamer was neergezet. Hoe kon ik door de drietraps Amstel Gold Race-verdedigingslinie heen breken? 


Na het afschudden van een aantal Boa's in mijn eerste poging vond ik bij mijn tweede poging de ideale spot. Achter de Mergelgroeve bij de Bemelerberg vond ik een gat - Romeins  wandelpad - in de AGR-verdediging. Via een kiezelige gravel route op mijn ATB vond ik een prachtige Bemeler canyon waardoor ik, even verderop, een mooi uitzicht had op het AGR parcours op de Bemelerberg.  De Bemeler canyon was een gigantische kloof met meters hoge rotswanden aan weerszijden. Mijn wielerhart maakte een sprongetje toen ik het perfecte plekje gevonden had aan het parcours. Een jonge Fransman - Jean - had de panorama ook gevonden na een minutieuze voorbereiding. Ik schrok me rot toen hij bij iedere passage een hanenpruik opzette, de Franse vlag om zijn schouders hing en luidkeels het Franse volkslied zong voor Alaphilippe. 

Na mijn beautysleep in het aangrenzende grasland was het zaak om bij de laatste vijf ronden scherp te blijven. Om mijn energienivo op peil te houden nam ik om het half uur drie gelletjes, twee rijsttaartjes en twee energy bars. De plastic verpakking gooide ik weg in de daarvoor bedoelde zones om diskwalificatie te voorkomen. 

Usual suspect Wout van Aert won in een millimetersprint van de driekoppige kopgroep voor Tom Pidcock en nam daarmee revanche voor zijn nederlaag in de Brabantse Pijl. Bij de vrouwen won veterane Marianne Vos haar eerste AGR. 

Bij het verlaten van de Bemeler canyon, op weg naar mijn ATB, biechtte ik mijn AGR-zonden op bij het kapelletje in de steengroeve onder aan de Bemelerberg. #staysafe 

Ab+