Koningsdag 2022

Na twee jaar coronaperikelen kon de oranje prullaria weer uit de kast. Met mijn oranje zonnebril ziet de harde wereld er een stuk zonniger uit. Mijn familie is minder enthousiast over mijn oranje-look maar dat mocht de oranje-pret niet drukken. 

Terwijl mijn zoon zijn roes uitsliep van Koningsnach ging ik het huis ontspullen. Gevonden topitems waren mijn oude LP's waaronder Doe Maar, de 12-delige encyclopedie van mijn oud tante Annie, een staande gouden lamp van mijn dochter en het houten loopfietsje Bykie van mijn zoon. Mijn vrouw was bij de deur de ballotage commissie. Mijn Babolat tennisracket mocht toch niet op het vrijmarktkleedje.. 

Voordat ik naar het centrum van Leiden vertrok propte ik op de verjaardag van de koning, voor de broodnodige energie, nog even snel twee oranje tompoucen en drie oranje moorkoppen naar binnen. 

De eerder genoemde Oranje-items en wat hebbedingetjes konden allemaal mee op de fiets. Al snel vond ik een - illegale - A-lokatie op het einde - of is het het begin? - van de Breestraat. De van oorsprong Spaanse (!) BOA van dienst zag de illegaliteit graag door de vingers. Ik vertelde haar het gewelddadige Oranje-arrestatie incident van een paar geleden op de vrijmarkt. Zij luisterde half want ze zat al met haar hoofd in Alicante, na de op handen zijnde verkoop van haar huis. 

Binnen no time kreeg het Bykie een tweede leven. Juna - 5 maanden, huilend in de kinderwagen - was de gelukkige. Oma en moeder werden, na zware onderhandelingen, de trotse eigenaar. 


Ook de LP van Doe Maar werd al snel voor het recordbedrag van €2,50 verkocht. Een meisje van pakweg 15 - net een platenspeler gekocht - wilde het aanstekelijke Nederpop-geluid uit begin jaren '80 wel eens horen. 

Nog voor het middaguur was ik nagenoeg leeg. Oh ja, mijn zoon kwam - bang om geen oranje-geld mis te lopen - ook nog even kijken. Ik beloofde, bij het wegfietsen van plaats delict, aan de BOA tzt langs te komen in Alicante. 

Na mijn beautysleep stortten Timo, Hans en ik in de middag nog even in het feestgewoel. Onder de valse klanken van het zoveelste oranje kutbandje bij het Praethuijs liep het al gauw uit de hand. Volwassen mannen met Maxima kroontjes en losbandige vrouwen. Een beschonken 'dame' vond het nodig een nog walgelijker verhaal - details op aanvraag - dan dat van Johan Derksen - kaars penetratie - met ons te delen. Tijdens het kijken naar een opvallend relaxe koning in Maastricht op RTL Boulevard heb ik de bewuste 'dame' gecanceld. Willy kreeg nog het voordeel van de twijfel. Het was een onvergetelijke Koningsdag. 

Ab+