Feestje op La Redoute

Op mijn 58e verjaardag, 21 april, trakteerde ik mezelf op een wielerfeestje. Ik ben niet zo van verjaardagen, zeker mijn eigen niet. Na de plichtplegingen thuis - klein taartje en alleraardigst boekje met Oosterse wijsheden - nam ik al vroeg de benen. Ik gooide mijn beach bike achterin de Volvo en vloog naar het wielergekke België. Luik-Bastenaken-Luik stond die dag  op de wielerkalender. MVDP doet voor het eerst serieus een gooi naar de winst, hoewel niet direct zijn terrein. De ‘klimmetjes’ zijn eigenlijk te steil voor de ruim 75 kg wegende Mathieu. Maar de hoop is dat zijn wattages per kg nog altijd beter zijn dan zijn uitdager Pogacar. En met Mathieu weet je het natuurlijk nooit.

Met onderweg Studio Brussel - Bronski Beat en sexy MF - hard aan kon mijn verjaardag al niet meer stuk. Mathieu zou de kers op de taart zijn. 

Ik parkeerde mijn Volvo langs de weg vlak na afslag 46 Remouchamps op de E25 naar Luxemburg. De Côte de La Redoute - 2 kilometer á 8,8%, max 16,3% - begint vlak naast de snelweg. Ik hengelde mijn Beach bike uit de Volvo om hem even verderop te parkeren bij een mega feesttent. Het was zeehondenweer - in het voordeel van MVDP - dus ik snelde naar binnen. In mijn beste Frans bestelde ik een broodje worst, vers van de BBQ. Binnen de tent was het loeidruk. Gelukkig vond ik aan de lange bartafels nog een plekje. De Fransman naast me, François, was een fan van Cosnefoy. Kansloos. Dat bleek al snel. Ook Mathieu kon de machtige demarrage op La Redoute van Pogacar niet volgen. Niemand. Solo kwam de Sloveen in Luik over de finish. MVDP werd nog wel verdienstelijk derde na het winnen van de sprint van de achtervolgende groep. Bij de dames won Grace Brown die verrassend onder ondere Vollering versloeg in een sprint van het groepje met favorieten.


Eenmaal terug in Liège checkte ik in bij Hotel Ibis. Top hotel want de beach bike mocht mee naar bed. Voordat we naar bed gingen fietsten we  nog even langs de Eyecatcher van Luik, het station ontworpen door architect Calatrava. Na wat Insta-waardige pics ging ik op advies van een jong stel naar café La Parra. Een 30+ kroeg met allemaal uitgelaten 50-plussers. Wel gezellig, maar de volgende ochtend stond een Mini-LBL met La Redoute als afsluiter mijn programma. Kruipend kwam ik boven. Net als Mathieu. Een paar kilootjes te zwaar.

Ab+